We kennen als Ladelund-gangers allemaal de directrice van de KZ-Gedenkstätte-Ladelund, Katja Happe. Elk jaar op Volkstrauertag komen we haar tegen in Ladelund, en merken we weer hoe goed ze Nederlands spreekt. Maar dat deze gepromoveerde Duitse vrouw is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Jodenvervolging door de Duitse nazi’s is minder bekend. En onze bewondering en ons respect voor haar is groot als we een uitnodiging krijgen voor haar inaugurele rede als Cleveringahoogleraar aan de universiteit van Leiden.  

Cleveringa was in de oorlog hoogleraar aan de Leidse Universiteit en protesteerde openlijk tegen het ontslag van Joodse collega’s. Waarop hij zelf gevangen werd gezet voor de rest van de oorlog. Het is dan ook bijzonder eervol om de Cleveringa-leerstoel te mogen bezetten.

Als bestuur van de Stichting Samen Verder gaan we dan ook met een afvaardiging naar Leiden om de inaugaratie van Katje Happe mee te maken. Er is veel belangstelling voor, de zaal zit dan ook vol met belangstellenden, waaronder ook veel hoogleraren van andere faculteiten. Ook de Stichting Oktober ’44 heeft een afvaardiging gestuurd, zoals op de foto te zien is. Na haar inaugurele rede is er een receptie waar we namens de Stichting Samen Verder een cadeau aanbieden. Katja vond het erg fijn dat we er waren!