Holocaust Herdenking op 27 januari 2020 Stichting Samen Verder Putten hield maandagmiddag 27 januari, op Holocaust Memorial Day, een herdenkingsplechtigheid bij Kasteel De Vanenburg. Met persoonlijke verhalen, muziek, film en door het leggen van steentjes bij het Sarah-monument werden de slachtoffers van de Holocaust en specifiek de 150 Joodse mannen, die tot 1941 werkzaam waren op en rond de Vanenburg (alvorens ze allemaal op transport gingen naar vernietigingskampen in Polen) herdacht.

In de Oranjerie sprak Ernst van Gelderen over hoe hij de oorlog overleefde als klein jongetje en sprak Michel Kooij over het voormalig Joods werkkamp de Vanenburg. Vervolgens werden er twee films getoond: ‘Death Mills’, een film die originele beelden bevat van het Amerikaanse leger bij de bevrijding van diverse kampen en een reportage over het leven van Edith Eva Eger, bekend als de Ballerina van Auschwitz. De herdenkingsplechtigheid werd muzikaal begeleid door Marieke Booy (viool) en Leander van der Steen (piano). Aansluitend sprak Rabijn Stiefel bij monument Sarah en sloot af met gebed. Na afloop werden er naar Joods gebruik steentjes achtergelaten bij het monument voor de slachtoffers van de holocaust.

Putten is één van de zwaarst getroffen dorpen tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege de bekende razzia geschiedenis, maar kent nog een vergeten geschiedenis. Vanaf het voorjaar van 1942 tot aan de beruchte datum van 2 oktober 1942 was Kasteel De Vanenburg een Joods werkkamp. De vergeten geschiedenis van Joodse werkkampen verdient nationaal aandacht.
Wij kijken terug op een mooie en waardige Holocaust Herdenking bij het Sarah monument aan de Vanenburgallee in Putten met veel belangstelling uit ons dorp en daar buiten.